Партията на проевропейския президент на Молдова спечели местните избори, но не

...
Партията на проевропейския президент на Молдова спечели местните избори, но не
Коментари Харесай

Партията на Мая Санду печели местните избори в Молдова

Партията на проевропейския президент на Молдова спечели локалните избори, само че не съумя да завоюва кметски места в най-големите градове, в това число в столицата Кишинев. Това сочат предварителните резултати, представени от " Ройтерс ".

Изборите в неделя за избиране на 12 000 локални чиновници в цялата страна, в това число градоначалника на Кишинев, се смятаха за тест за проевропейския курс на президента Мая Санду и се организираха на фона на обвинявания за съветска интервенция, които Москва отхвърля.

Управляващата Партия на действието и солидарността (PAS) на Санду завоюва над 40% от гласовете, подадени за кметове, градски съветници и регионални и селски препоръки в цялата страна.

Тя завоюва кметски места на първия тур на гласуването в 240 от 898 села и градове. Тези победи бяха най-вече в селските региони и претендентите ѝ не завоюваха контрола над огромните градове.

В столицата настоящият кмет Йон Чебал съобщи, че е победил Лилиан Карп от PAS, заобикаляйки на косъм втори тур с 50,62% от гласовете съгласно предварителните резултати.

Кметската конкуренция в Балти отиде на балотаж, откакто претендентът на партията PAS отпадна; в Кахул кметското място беше извоювано от самостоятелен кандидат; в Орхей самостоятелен претендент, обвързван с укриващия се предприемач Илан Шор, завоюва на първия тур.

Преди гласуването предходната седмица Санду упрекна Русия, че е  " купувала " гласоподаватели, като е насочила 5 милиона $ за два месеца към  " незаконни групи ", ръководени от Шор, който живее в чужбина и е наказан задочно за присъединяване си в банкова машинация.

На проруска политическа партия, обвързвана с Шор, беше неразрешено от съображения за сигурност да взе участие в изборите.

Министърът на инфраструктурата и заместник-председател на PAS Андрей Спину съобщи, че главният извод от изборите е, че  " проевропейският избор на Молдова е спечелил решително в цялата страна ".

Това е последният народен избор в Молдова преди президентските избори през ноември 2024 година, защото дребната някогашна руска страна, граничеща с Румъния, се пробва да прокара кандидатурата си за присъединение към Европейския съюз и да напусне орбитата на Русия.

Санду осъди нахлуването на Русия в прилежаща Украйна и упрекна Москва, че възнамерява да я смъкна от власт посредством прелом.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР